Az oldalunk sütiket (Cookie) használ a működése során. Amennyiben nem szeretné ezeket engedélyezni, úgy böngészőjében letilthatja a sütik elfogadását, de akkor nem biztos, hogy az oldal rendben fog működni. Dönthet úgyis, hogy nem lép tovább az oldalunkra! Mi a törvényes feltételek betartása mellett alkalmazzuk a sütiket. Bővebb információt találhat az Adatvédelmi Nyilatkozat menüpont alatt!
Termékcsoportok:

Hírmondó 2016.01.28.

CzT (Karavándor magazin)

Az emberi kultúra együtt fejlődött a kulináris élvezetek terjedésével, de a kényesebb ízlésűeknek természetesen megfordíthatjuk a sorrendet. A lényeg az, amikor az ember számára az étkezés többé nem csupán a létfenntartás eszköze volt, hanem egy közösségi ceremónia lett, alapjaiban átrendeződött a társas összetartozás értelme. Az önző magánügy, tudniillik mindenki mást megfosztani a rendelkezésre álló táplálékmegszerzésének lehetőségétől, amíg mi magunk jól nem laktunk, alapjaiban megváltozott. Az ősember hamuba ejtett és átsült falatjától, az ókori római lakomákon át, a még ma is (egyre jobban) dívó disznótorig hosszú út vezetett. Utóbbi, a téli hónapok nagy közös társasági élménye lett, ahol találkozhattak a szűkebb-tágabb család tagjai, vagy remény szerinti jövőbeli tagjai. Együtt beszélgethettek, pletykálhattak, politizálhattak (na egykoron ez is vörös posztó volt az egyébként e színt kedvelő világnézet urainak). Az egész napos, lélekmelegítő itókákkal egybekötött közös hadászati, pörkölési, bontási és (kolbász)töltési tevékenységek megkoronázásaként egy ínycsiklandó disznótoros vacsorával zárták a napot, amire a mai dietetikus és étkezéstudományi szakemberek egyszerűen csak úgy tekintettek, mint fogorvos a karamellás cukorkára: Ez ad majd nekik munkát, ha véget ér a nagy örömködés. Most még azonban a mennyei lakomák idejét írjuk!

A gazdag felhozatal megismerésében akartunk segíteni programajánlónkkal, amelyben igazán változatos étlapot kínálunk a hasukat kedvelőknek, ínyenceknek, gourmanoknak, zug- és nagyevőknek, a (majdan később) fogyni vágyóknak. Fogyasszák egészséggel ajánlatunkat, jó étvágyat hozzá!

A Karavándor magazin tartalmából (2016.01.28.):

Kaposvári Dorottya és Farsangi Napok Kaposvári Dorottya és Farsangi Napok

Helyszín: Kaposvár, Kaposvár belvárosa
Időpont: 2016. február 5-6-7.

Kaposvár sem maradhat ki a tavaszvárási mulatságokból. A városban a Dorottya Farsangi Napok már hagyományosan a Dorottya névnaphoz legközelebb eső hétvégén kerülnek megrendezésre. A város gazdag művészeti öröksége és a térség néphagyományai a farsangi vígasságok programjaiban is jelentős szerepet játszanak. Megannyi színes produkció, színházi előadás, néptánc csoportok, jelmez kavalkád és természetesen az Kaposvári Dorottya és Farsangi NapokEgyüd Árpád Művelődési Központ farsangi bálja biztosít hamisítatlan hagyományőrző szórakozást.

A karnevál idejére Kaposvár belvárosa, elsősorban a Kossuth tér népművészeti vásár színtere lesz, ahol nem csak a kézművesek remekeit csodálhatják és vásárolhatják a látogatók, de a lacikonyhások hada is gondoskodik arról, hogy a Dorottya Farsangi Napok évről-évre a térség igazi télbúcsúztató ünnepsége legyen.

Fotó: egyud.kaposvar.hu
További részletes információkat a programokról  ide kattintva  olvashat.

IX. Pilis Kavalkád-Fánkfesztivál

IX. Pilis Kavalkád-Fánkfesztivál

Helyszín: Pilisszentkereszt, Pilisi Szlovákok Központja
Időpont: 2016. február 6.

A farsangbúcsúztató IX. Pilis Kavalkád-Fánkfesztivál rendezvény farsangi felvonulással kezdődik, majd a Pilisi Szlovákok Központjában egész napos műsor, folklórműsor, Solti Ádám,  Delhusa Gjon koncert , bál és retro disco várja a látogatókat.
Hagyományőrző ifjú tehetségek lépnek fel, továbbá a  Pilisszentkereszti Spartan Team Girja (Kettlebell) bemutatóját, majd a  Maticiarik – szlovákiai tánccsoport műsorát tekinthetik meg.
Kiegészítő programok: fánksütőverseny, játszóház, sportbemutatók, kézműves vásár, fánkvásár, lovaskocsizás, tombola.

Az egész napos műsort Verbanits László és Juraj Bochňa vezeti.  Az rendezvényt a Biatorbágy Kábeltévé élőben közvetíti.

Belépődíj: 500 Ft/ fő.  Gyerekeknek 14 éves korig a belépés ingyenes.

Fotó: pilisianyu.hu
További részletes információkat a programokról  ide kattintva  olvashat.

Bácskai Hurka- és KolbászfesztiválBácskai Hurka- és Kolbászfesztivál

Helyszín: Baja, Szentháromság tér
Időpont: 2016. február 7.

Disznótornak, lakodalomnak télen van az ideje. Tréfás mondás szerint azért, mert ilyenkor nem romlik el a hús és nem savanyodik meg a menyasszony.
Fagyos telek velejárója a disznóvágás Bácskában is. Hajnali ködben gyűl a nép, pálinkával köszöntik egymást és az utolsó óráit töltő jószágot, majd munkába állnak. A disznó bánja a szomszédság, rokonság örömét. A honi néprajzi tilalom szerint öléskor "nem szabad a disznót sajnálni, mert nehezen döglik meg; felhasításakor kacagni kell, hogy vastag legyen a szalonna; a sózást szótlanul kell végezni, nehogy férges legyen a hús; néhol a hurkát is szótlanul főzték, nehogy kifakadjon." Gőzölgő étkek, mennyei illatok, roskadozó tálak, teli kamrák, no meg munkában és koccintgatásban megfáradtak vidám emberek. Ez a végeredmény.
Bácskai Hurka- és KolbászfesztiválA sok munkával, élcelődéssel és örömmel járó disznóvágást igyekeznek közösségi élménnyé varázsolni Baja főterén februárban. A jószágokat persze nem hajtják ki a város közepére, de hurka és kolbász bőven készül házi receptúrák alapján. Helyi és a környékbeli húsipari cégek, vállalkozások, amatőr baráti társaságok, valamint a kistérség egyes településeinek csapatai sütik az egyedi fűszerezésű és fantázianevű hurkát, illetve kolbászt. A tájjellegű népi gasztrokultúra jelenik meg, a hagyományoknak megfelelően kézzel keverik, ízesítik, töltik a kolbászokat. Érdekességként említem: a kolbászhúst régebben bárddal aprították, ehhez sokfelé a húsdarálók elterjedése után is ragaszkodnak. A tradicionális bácskai hurka különlegessége pedig az, hogy rizzsel készül. A több száz kiló finomság nem kerül haza és nem megy kárba. Az illatok után ízekre vágyó népes vendégsereg fogyasztja el a főtéren készült finomságokat, miközben a színpadon néptánccsoportok követik egymást.
A februári fesztivál menü mellé természetesen a jó pálinka és a forralt bor elengedhetetlen. Ha valaki igazi magyaros ételre vágyik, a házi receptúrák alapján készülő kolbászt és hurkát nem szabad kihagynia. Bácskában, Baján ennek is megadják a módját!

Fotó: baja.hu
További részletes információkat a programokról  ide kattintva  olvashat.

11. Torkos Csütörtök11. Torkos Csütörtök

Helyszín: Budapest
Időpont: 2016. február 11.

Február 11-én ismét lesz Torkos Csütörtök, a várva várt nap, amikor mindenki féláron próbálhatja ki a magyar vagy akár a nemzetközi gasztronómia remekeit a csatlakozott éttermek bármelyikében.
Kiváló alkalom ez arra, hogy a vendéglőbe járók féláron keressenek maguknak új törzshelyet, vagy visszatérjenek kedvenc vendéglőik egyikébe és ott fedezzenek fel új ízeket. A résztvevő éttermek ezen a napon ugyanis 50% kedvezményt adnak az elfogyasztott ételekre és az alkoholmentes italokra. 

11. Torkos CsütörtökA résztvevők palettája idén is bőséges választási lehetőséget nyújt mind az ínyencek, mind a nemzetek konyháinak szerelmesei számára, és éppúgy a meghitt kisvendéglők kedvelői is megtalálhatják a kedvükre valót a kínálatban: a halászcsárdától az art caféig, a gyorsétteremtől a prémium kategóriás vendéglátóhelyig válogathatnak országszerte.

A néphagyomány szerint Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük – ismét szabad húst fogyasztani a farsangi maradékok elfogyasztása céljából. Természetesen azok a vendégek is megtalálhatják a kedvükre való fogásokat, akik ebben az időszakban már nem szeretnének húst fogyasztani, hiszen sok étterem változatos böjti ételeket is kínál majd a Torkos Csütörtök idején a vendégeknek.

Ne felejtsük otthon a SZÉP kártyát sem!

Fotó: torkoscsutortok.itthon.hu
További részletes információkat a programokról  ide kattintva  olvashat.

Ingyenes korcsolyapálya a Bálna teraszánIngyenes korcsolyapálya a Bálna teraszán egész télen

Helyszín: Budapest, Bálna
Időpont: 2015. december 3-tól egészen február végéig

Immár hagyománnyá vált, hogy adventkor a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából ingyenes korcsolyapálya nyílik a Bálna előtti teraszon. Idén december 3-tól egészen február végéig várja a város legszebb panorámájú szabadtéri műjégpályája e téli sport kedvelőit.

Nem csak Budapest illetve az ország legkülönlegesebb épületében gyönyörködhetnek azok, akik úgy döntenek, hogy élnek a lehetőséggel, hanem abban az egyedülálló panorámában is, amely a közvetlenül a Duna parton felállított korcsolyapályáról elénk tárul. A 450 négyzetméteres jégpályát bárki időkorlátozás nélkül ingyen használhatja.

Annak sem kell lemondania erről, akinek nincs hozzá felszerelése, hisz a helyszínen korcsolyabérlésre is van lehetőség.

Fotó:  balnabudapest.hu
További részletes információkat a programokról  ide kattintva  olvashat.

Szerkesztette: Wald Krisztina

Tartalomhoz tartozó címkék: program_KM Karavándor Hírmondó